logo
•• Vajcia •• Vajce je z hľadiska obsahu bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a ďalších biologicky účinných zložiek nutrične cennou potravinou. Z hľadiska aminokyselinového zloženia je vaječná bielko
•• Vákuové balenie •• Vákuové balenie sa používa na zvýšenie trvanlivosti chladených potravín, spočíva v odstránení vzduchu, ktorý obklopuje potravinu. Pretože v obale nie je vzduch, väčšina baktérií prestáva rás
•• Vápnik •• Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je z&aacu
•• Vegetariánstvo •• Vegetariánstvo (z lat. vegetus a vegetare čo po slovensky znamená oživiť) je životný štýl zameraný na starostlivosť o zdravie, výživou, abstinenciou, nefajčením, pohybom, telesnou hygienou i psychohygienou. Ve
•• Viaczrnné pečivo •• Viaczrnný znamená, že výrobok obsahuje zrná viac ako jedného druhu obilnín, ale nie je jasné, či boli použité celé zrná alebo olúpané, prípadne ich zmes. Hodnotnejšie sú celozrnné výrobky, pretože obsahuj
•• Vitamín ••   Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách – ale zároveň nevyhnutne – potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda zís
•• Vláknina ••   Vláknina patrí medzi sacharidy, nedodáva nám v podstate žiadnu energiu, ale pri trávení zohráva rozhodujúcu úlohu. Denne by sme mali skonzumovať  25-30 g vlákniny. Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú vo vod
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...