logo

Aróma je prídavná látka, ktorá zvýrazňuje vôňu a chuť v potravinách.

Ide o zložku potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne ako potravina ani ako potravinová zložka, a ktorá sa zámerne pridáva do potraviny bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracúvaní, ošetrovaní, balení, skladovaní potravín, čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú súčasťou potraviny alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti. Za prídavné látky sa nepovažujú látky pridávané do potraviny na úpravu výživovej hodnoty, ako sú minerálne látky, vitamíny, stopové prvky a iné."

Všetky prídavné látky sú v zozname Codex Alimentarius a majú pridelené kódy INS-number. Prídavné látky, ktoré sú povolené EÚ, sú uvedené v európskych predpisoch a majú pridelené kódy, nazývané čísla E či kódy E (hovorovo éčka). 

Arómy sa používajú aj vtedy, keď sa pôvodná aróma stratila pri spracovaní a potrebné je zvýrazniť charakter potraviny.

Všetky arómy majú potravinársky pôvod:

Prírodná aróma je taká, ktorú získame z rastlinných alebo živočíšnych materiálov.

Prírodne identická aróma  je vyrobenou presnou kópiou prírodnej molekuly, ktorej štruktúra a aróma sa od prirodzenej vôbec nelíši.

Umelá aróma vzniká umelo, napríklad modifikáciou molekúl pre zdôraznenie arómy.

Nároky na označovanie aróm na obaloch definujú európske smernice 88/388 a 91/71. Podrobné informácie o slovenskej legislatíve aróm možno nájsť v tretej hlave druhej časti Potravinového kódexu SR. Naša a európska legislatíva vyžaduje, aby sa na obaloch deklarovalo, že potravina je "aromatizovaná", kým v USA je potrebné uvádzať, či sa do výrobku pridala "umelá" alebo "prirodzená" aróma, prípadne konkretizovať jej typ, napr. "aróma sladového octu".

Európska únia vytvorila register všetkých aróm, ktoré sa dnes v rámci EÚ používajú. Cieľom je dôkladne posúdiť bezpečnosť všetkých látok a vytvoriť spoločný pozitívny zoznam, ktorý budú rešpektovať všetky členské štáty EÚ.

Ako arómy je možné použiť iba také látky, ktoré nepredstavujú zdravotné nebezpečenstvo. Pre niektoré látky je stanovené najvyššie prípustné množstov, pre niektoré “nevyhnutné množstvo pre dosiahnutie požadovanej chute a vône” s tým, že bude zachovaná správna výrobná prax. Sú stanovené aj požiadavky na čistotu pridaných aróm.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...