•• Aminokyseliny ••
Základnou stavebnou jednotkou každej svalovej bunky sú aminokyseliny, priaznivo pomáhajú budovaniu kvalitnej svalovej hmoty. Aminokyseliny alebo aminokarboxylové kyseliny sú organické zlúčeniny obsahujúce v molekule aminoskupinu (primárnu, sekundárnu či terciárnu) a karboxylovú skupinu (niekedy aj druhú aminoskupinu, druhú karboxyskupinu a ďalšie substinenty).
Základnými funkciami aminokyselín v tele sú:
Význam pravidelného prísunu aminokyselín je veľký. Organizmus nedokáže nárazovo prijať veľké množstvo aminokyselín a je preto potrebné stravovať sa pravidelne. Situácia nadbytku môže nastať už pri vynechaní raňajok a skonzumovaní aminokyselín, resp. na proteíny výdatného obedu.
Aminokyseliny môžme rozdeliť:
Esenciálne aminokyseliny si organizmus nevie vyrobiť a musí ich preto získavať z potravy. Patria sem arginín, isoleucín, leucín, lyzín, methionín, taurín, tryptofan, valín.
Neesenciálne aminokyseliny si telo naopak dokáže obstarať podľa potreby. Patria sem alanín, cysteín, glutamín, karnitín, tyrozín. Aj keď telo nie je u neesenciálnych aminokyselín závislé čisto len na potrave, nemal by ich príjem byť zanedbávaný. Sú rovnako dôležité a pri kombinácii niektorých faktorov ako je napríklad nevyvážená strava a ťažká fyzická záťaž, môže nastať ich nedostatok.
Niektoré aminokyseliny majú vplyv na senzorické vlastnosti potravín.