logo

•• Probiotiká ••

Probiotiká sú živé mikroorganizmy v otrave, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vyvolajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa. Vyvolávajú pozitívne zdravotné účinky ovlyvnením črevnej mikroflóry a imunitného systému.

Probiotický znamená v preklade "podporujúci život". Pre život a zdravie človeka je celkom nevyhnutné, aby mal v črevách probiotické kultúry mikroorganizmov. Ak máme v črevách "tie správne" kultúry mikroorganizmov, funguje náš imunitný systém, máme nižší cholesterol, nemáme zažívacie ťažkosti a telo sa dokonca dokáže lepšie brániť voči niektorým druhom rakoviny.

Opakom probiotík sú antibiotiká – lieky, ktoré likvidujú mikroorganizmy. Žiaľ, antibiotiká často zlikvidujú nielen škodlivé mikroorganizmy, ale aj tie "dobré". Po takej liečbe je človek potom oslabený, neraz má hnačky. Preto sa odporúča počas a po liečbe antibiotikami užívať vždy aj probiotiká.

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v mlieku a vo výrobkoch z neho vyrábaných – v niektorých syroch, v nepasterizovanej bryndzi, v žinčici a v iných kvasených mliečnych produktoch. Nie všetky baktérie mliečneho kvasenia majú schopnosť priaznivo ovplyvniť naše zdravie. Niektoré sú neúčinné. A inokedy môže byť probiotík v prirodzenej strave tak málo, že neprežijú čas, kým sa cez žalúdok dostanú až do hrubého čreva. Preto sa v súčasnosti vyrábajú takzvané funkčné potraviny. Do nich sú probiotiká dodané umelo a tak je pravdepodobnejšie, že ich bude vo výrobku dostatočné množstvo, aby mohli prospievať zdraviu. Probiotické kultúry sa teda dajú prijímať vo forme stravy. Najčastejšie ich výrobcovia pridávajú do kyslomliečnych produktov. Jogurty, kyslé mlieka a kefíry by ste preto mali konzumovať denne, hlavne tie, ktorých výrobcovia deklarujú prítomnosť probiotických kultúr. Pri dlhodobej konzumácii by mali tieto potraviny u zdravého človeka stačiť na to, aby organizmus bol primerane chránený pred nedostatkom probiotík.

Probiotiká v potravinách však musia prežiť. A to už nemusí byť až tak jednoduchá vec. Výrobca musí ručiť za to, že v produkte, ktorý deklaruje prítomnosť probiotík, budú tieto obsiahnuté v dostatočnom množstve, aby prežili nielen kyslé prostredie v žalúdku, ale aj niekoľkodňové skladovanie výrobku – hoc aj v chladničke.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...