logo

•• Akceptovateľný denný príjem (ADI) ••

Akceptovateľný denný príjem - ADI (Acceptable daily intake) je množstvo určitej látky v potravinách alebo nápojoch, ktoré  môže byť v priebehu celého života prijímané bez zreteľného rizika pre zdravie. ADI sa týka chemických látok, ktoré boli zámerne pridané  do výrobku alebo zložky, alebo ktoré sa nachádzajú v potravinách v dôsledku ošetrenia potravín. Uvádza sa preto väčšinou pre prídavné látky, zvyšky veterinárnych liečiv či pesticídy. Hodnoty ADI sa uvádzajú v mg príslušnej látky / na kg telesnej hmotnosti / na deň (napr. aspartam (E 951) má ADI 40 mg/kg, endosulfan (insekticid) má ADI 0,006 mg/kg). Čím vyššia je hodnota ADI tým je potravina bezpečnejšia. Príležitostne je možné ADI bez rizika prekročiť.

 
Dôvodom overovania nezávadnosti látok v potravinách boli zvyšujúce sa obavy z používania rôznych chemických látok v potravinárskej výrobe. Pri stanovovaní ADI sa berú do úvahy najrôznejšie možné negatívne účinky, a tie sa jednotlivo dlhodobo preverujú najčastejšie na experimentálnych zvieratách a pozorovaniach na ľuďoch. Aj hodnoty, ktoré už boli stanovené sa priebežne kontrolujú.  

Najvyššia dávka, pri ktorej sa nežiaduci účinok ešte neprejaví sa označuje NOAEL (No Observed Adverse Effect Level), a jej hodnota sa potom delí bezpečnostným faktorom. Bezpečnostný faktor zabezpečuje predovšetkým kompenzáciu rozdielov medzi zvieratmi a ľuďmi, rozdielov medzi jednotlivými ľuďmi, vrátane rozdielov v zdravotnom stave, výžive, veku a pod. 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...