•• Akceptovateľný denný príjem (ADI) ••
Akceptovateľný denný príjem - ADI (Acceptable daily intake) je množstvo určitej látky v potravinách alebo nápojoch, ktoré môže byť v priebehu celého života prijímané bez zreteľného rizika pre zdravie. ADI sa týka chemických látok, ktoré boli zámerne pridané do výrobku alebo zložky, alebo ktoré sa nachádzajú v potravinách v dôsledku ošetrenia potravín. Uvádza sa preto väčšinou pre prídavné látky, zvyšky veterinárnych liečiv či pesticídy. Hodnoty ADI sa uvádzajú v mg príslušnej látky / na kg telesnej hmotnosti / na deň (napr. aspartam (E 951) má ADI 40 mg/kg, endosulfan (insekticid) má ADI 0,006 mg/kg). Čím vyššia je hodnota ADI tým je potravina bezpečnejšia. Príležitostne je možné ADI bez rizika prekročiť.
Dôvodom overovania nezávadnosti látok v potravinách boli zvyšujúce sa obavy z používania rôznych chemických látok v potravinárskej výrobe. Pri stanovovaní ADI sa berú do úvahy najrôznejšie možné negatívne účinky, a tie sa jednotlivo dlhodobo preverujú najčastejšie na experimentálnych zvieratách a pozorovaniach na ľuďoch. Aj hodnoty, ktoré už boli stanovené sa priebežne kontrolujú.
Najvyššia dávka, pri ktorej sa nežiaduci účinok ešte neprejaví sa označuje NOAEL (No Observed Adverse Effect Level), a jej hodnota sa potom delí bezpečnostným faktorom. Bezpečnostný faktor zabezpečuje predovšetkým kompenzáciu rozdielov medzi zvieratmi a ľuďmi, rozdielov medzi jednotlivými ľuďmi, vrátane rozdielov v zdravotnom stave, výžive, veku a pod.