•• Lektíny ••
Lektíny sú skupinou proteínov neimunitného pôvodu, ktoré dokážu špecificky rozpoznávať a viazať cukry. Lektíny nevykazujú enzymatickú aktivitu. Zúčastňujú sa mnohých dejov, v ktorých je nutné špecifické rozpoznávanie (imunologické reakcie, kontakt buniek v tkanivách, interakcie patogénov s hostiteľom apod.).
Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnuté v rastlinách (hlavne v semenách), v mäse a jednako vyrábané v našom tele.
Lektíny sú bohaté a rozmanité bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v potravinách s aglutinačnými vlastnosťami. Lektíny môžu byť nebezpečné pre zdravie, ale život neohrozujú. Deväťdesiatpäť percent lektínov sa absorbujú a rozpustia v ľudskom tele. Ale päť percent má na svedomí rôzne nepríjemné reakcie tela, napríklad bolesť hlavy.
Lektíny najviac škodia organizmu pri konzumácii v surovom stave. Zatiaľ čo pri nenamočených strukovinách prestávajú byť lektíny nebezpečné až po deväťdesiatich minútach varu, pri namočených k tomu dochádza už po desiatich minútach varu.