logo

•• Lektíny ••

Lektíny sú skupinou proteínov neimunitného pôvodu, ktoré dokážu špecificky rozpoznávať a viazať cukry. Lektíny nevykazujú enzymatickú aktivitu. Zúčastňujú sa mnohých dejov, v ktorých je nutné špecifické rozpoznávanie (imunologické reakcie, kontakt buniek v tkanivách, interakcie patogénov s hostiteľom apod.).

Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnuté v rastlinách (hlavne v semenách), v mäse a jednako vyrábané v našom tele.

Lektíny sú bohaté a rozmanité bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v potravinách s aglutinačnými vlastnosťami. Lektíny môžu byť nebezpečné pre zdravie, ale život neohrozujú. Deväťdesiatpäť percent lektínov sa absorbujú a rozpustia v ľudskom tele. Ale päť percent má na svedomí rôzne nepríjemné reakcie tela, napríklad bolesť hlavy.

Lektíny najviac škodia organizmu pri konzumácii v surovom stave. Zatiaľ čo pri nenamočených strukovinách prestávajú byť lektíny nebezpečné až po deväťdesiatich minútach varu, pri namočených k tomu dochádza už po desiatich minútach varu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...