logo
•• Chov kuriat na Slovensku •• Československo ako aj samostatné Slovensko patrili a patria k najvyspelejším štátom nielen Európy, ale aj sveta v oblasti výroby a spracovania hydiny a vajec, čo dokazovali výsledky úžitkovosti ako aj kvality mäsa a vajec vykonávanými stan
•• Podmienky systému Welfare •• Pre systém welfare zákon stanovuje nasledovné špecifické podmienky pre výkrm hydiny: Chovný priestor sa musí osadiť zvieratami jednorazovo do 24 hodín, Chovateľ musí prezrieť chovný priestor, skontrolovať hydinu dva kr&aacu
•• Označovanie hydiny a jej pôvod •• Označenie hydiny V súvislosti s potravinami je nevyhnutné preveriť nasledovné údaje: Názov - názov musí dôsledne vystihovať podstatu každej potraviny. Zloženie - o kvalite potraviny rozhoduje jej zloženie, použité suroviny a&n
•• Označovanie hydinového mäsa •• Podľa platnej legislatívy sa za čerstvú hydinu alebo hydinové mäso považuje mäso, ktoré nebolo tepelne opracované, ale je uchovávané v chladenom alebo zmrazenom stave, vrátane mäsa baleného vákuovo alebo v ochran
•• Podmienky chovu nosníc •• Sliepky sa dajú chovať v rozličných režimoch a množstvo priestoru, ktoré môžu počas života obývať sa od toho líši. Rozoznávame nasledujúce typy: Ekologický chov - Tento typ chovu sa musí čo najbližšie priblížiť pr
•• Slovenské kura a Značka kvality SK •• Hydinové výrobky vyrábané slovenskými spracovateľmi hydiny sú vysoko kvalitné a spĺňajú všetky požiadavky spotrebiteľov Dôkazom o tom sú aj udelené značky kvality SK pre 35 hydinových výrobkov. Tiet
•• Hydina a jej význam vo výžive •• Pod pojmom hydina chápeme kurčatá, domáce kačky, morky a husi. Mäso hydiny v porovnaní s inými druhmi  má výhodné biologické a nutritívne vlastnosti. Má vysoký obsah bielkovín, vrátane
•• Hygienické zásady a podmienky skladovania pri manipulácii s hydinou•• Hydinové mäso patrí medzi vysoko rizikové potraviny z hľadiska vysokej pravdepodobnosti výskytu a rozvoja mikrobiálnych patogénnych látok ako je napríklad salmonela,  kampylobakter,
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...