•• Vitamíny rozpustné vo vode ••
k vitamínom rozpustným vo vode patrí vitamín C a vitamíny skupiny B: B1, B , B6, PP, kyselina pantoténová, vitamín B12, kyselina listová, vitamín H,
väčšinu z nich - okrem vitamínu B12 - ľudské telo nedokáže ukladať do zásob a musí byť zabezpečený pravidelný prísun v strave, pri nadbytočnom príjme sú vylučované močom, pri varení sa uvoľňujú do vývaru, nehrozí otrava z predávkovania.
Vitamín C, kyselina l- askorbová
Charakteristika a význam: "Céčko" je najlepšie preskúmaný vitamín. Je to významný antioxidant, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, je dôležitý pre hojenie rán, podporuje vstrebávanie železa z potravy, zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Uplatňuje sa v prevencii ochorení srdca a ciev a nádorových ochorení. Je široko zastúpený v čerstvom ovocí a zelenine, avšak sa ľahko ničí pri varení, sušení, nevhodnom skladovaní, vadí mu kontakt so vzduchom, svetlom a kovmi .
Prejavy nedostatku: najznámejšie ochorenie spojené s veľkým nedostatkom vitamínu C je skorbut, prejavuje sa únavou, nechuťou k jedlu, zníženou odolnosťou k infekciám, zlým hojením rán, krvácaním z ďasien, padaním zubov, krvácaním do kože a rôznych orgánov.
Prejavy nadbytku: nadbytok vitamínu sa vylúči močom, pri užívaní veľmi vysokých dávok sa môžu objaviť žalúdočné nevoľnosti, hnačka a močové kamene.
Zdroje vitamínu C: nachádza sa hlavne v čerstvom ovocí a zelenine, v živočíšnych potravinách je prítomný tiež, ale vo veľmi malom množstve. Bohatými zdrojmi sú: rakytník, šípky, čierne ríbezle, chren, citrusové plody, kiwi, brokolica, paradajky, zelená paprika, kyslá kapusta. Na príjme vitamínu C sa v našich podmienkach významne podieľajú zemiaky, ktoré síce nie sú na vitamín C extrémne bohaté, zato ich máme na tanieri často.
Vitamín B1, tiamín
Charakteristika a význam: je dôležitý pre využitie sacharidov v tele.
Prejavy nedostatku: ochorenie z nedostatku sa volá "beri - beri". Bývajú pri ňom postihnuté buď nervy, alebo srdce.
Zdroje vitamínu B1: obilniny, strukoviny, mäso, kvasnice.
Vitamín B2, riboflavín
Charakteristika a význam: je dôležitý pre využitie tukov a pre látkovú premenu všeobecne. Tepelnou úpravou sa vitamín B2 príliš neničí, ale vadí mu svetlo.
Prejavy nedostatku: boľavé kútiky úst, popraskané pery, zápal jazyka, kožné defekty, svetloplachosť.
Zdroje vitamínu B2: obilniny, strukoviny, zemiaky, kvasnice, mlieko a mliečne výrobky, pečeň, mäso.
Vitamín B6, pyridoxín
Charakteristika a význam: je nevyhnutný hlavne pre látkovú premenu a tvorbu bielkovín, má úlohu pri získavaní energie z bielkovín. Väčšina potravín s vysokým obsahom bielkovín obsahuje aj veľa vitamínu B6. Údajne zmierňuje nevoľnosti v tehotenstve, používa sa na liečbu chudokrvnosti.
Prejavy nedostatku: chudokrvnosť, kožné problémy - mastná a zapálená pleť, zápaly v ústach, zápal jazyk , podráždenosť .
Zdroje vitamínu B6: obilniny, strukoviny, kvasnice, mäso, vajcia, pečeň
Vitamín PP, niacín
Charakteristika a význam: je nevyhnutný pre látkovú premenu všetkých živín. Ako jeden z mála vitamínov si ho telo dokáže vyrobiť samo z aminokyseliny tryptofánu.
Prejavy nedostatku: choroba z nedostatku sa volá pellagra a prejavuje sa zápalom kože , hnačkou a stratou rozumových schopností, objavuje sa chudnutie, drsná hnedo zafarbená koža, hladký červený jazyk, strata čuchu a chuti, závraty a bolesti hlavy.
Zdroje vitamínu PP: baranie, králičie a hydinové mäso, pečeň, ryby, zemiaky, kvasnice, obilniny.
Kyselina pantoténová
Charakteristika a význam: je dôležitá pre tvorbu a odbúravanie tukov, ale aj pre látkovú výmenu ako celok. Má význam pre zdravie vlasov a slizníc.
Prejavy nedostatku: nedostatočný príjem je nepravdepodobný, pretože kyselina pantoténová je v našej potrave široko zastúpená. Veľmi zriedkavo sa môže vyskytnúť pálenie nôh.
Zdroje kyseliny pantoténovej: mäso, pečeň, mlieko, vajcia, kvasnice.
Vitamín B12, kobalamín
Charakteristika a význam: je nevyhnutný pre spracovanie a tvorbu bielkovín, spolupracuje pri tom s ďalším vitamínom - kyselinou listovou. A pozor! Vitamín B12 sa nenachádza v rastlinných potravinách, jediným zdrojom sú potraviny živočíšneho pôvodu. Zásoby vitamínu B12 v tele človeka sú uložené v pečeni a postačia na jeden rok aj dlhšie. Pre vstrebávanie vitamínu B12 je nevyhnutná prítomnosť tzv. vnútorného faktora, ktorý vytvárajú bunky žalúdkovej sliznice.
Prejavy nedostatku: hrozia najmä u ľudí, ktorí v dôsledku ochorenia žalúdka (napr. chronický zápal) nemajú dostatok vnútorného faktora a vitamín B12 z potravy sa nedokáže vstrebať. Ďalej sú deficity možné u ľudí dlhodobo nekonzumujúcich žiadne živočíšne potraviny vrátane mlieka a vajec, napr. vegáni a frutariáni. Prejavuje sa chudokrvnosťou a postihnutím nervov, ktoré môže byť aj nevratné.
Zdroje vitamínu B12: je iba v živočíšnych potravinách: mäso, vnútornosti, ryby, mlieko a mliečne výrobky, vajcia.
Kyselina listová, folacín
Charakteristika a význam: má široké uplatnenie v látkovej výmene bielkovín a pri tvorbe dedičného materiálu. Zvýšená potreba sa vyskytuje v tehotenstve, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie a niektorých liekov.
Prejavy nedostatku: chudokrvnosť, znížené množstvo bielych krviniek a krvných doštičiek, pri nedostatku na začiatku tehotenstva hrozí vážne poškodenie plodu.
Prejavy nadbytku: veľmi vysoké dávky môžu zamaskovať nedostatok vitamínu B12 a zhoršiť tak jeho následky.
Zdroje kyseliny listovej: listová zelenina, pečeň, strukoviny.
Vitamín H, biotín
Charakteristika a význam: čiastočne ho tvoria baktérie v čreve človeka, uplatňuje sa pri tvorbe mastných kyselín a premene aminokyselín. Jeho využitie v tele je blokované pri používaní surového bielka.
Prejavy nedostatku: únava, nevoľnosť, svrbenie kože, padanie vlasov.
Zdroje vitamínu H: pečeň, huby, karfiol, strukoviny, sója, kvasnice.