logo

•• Srvátka ••

Srvátka je vedľajší produkt pri výrobe syrov, tvarohu a kazeínu. Podľa druhu vyrábaného syra môžeme srvátku rozdeliť na sladkú a kyslú. Sladká srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov, pri ktorých sa využíva zrážanie mlieka syridlom bez výraznej zmeny pH. Kyslá srvátka vzniká pri výrobe kyslých syrov a tvarohu (pri ktorých je mlieko zrážané kyselinou mliečnou činnosťou baktérií mliečneho kvasenia).

Srvátka obsahuje polovicu sušiny mlieka. V jej kyslej verzii je nižší obsah mliečneho cukru, ktorý sa vplyvom kyslého prostredia čiastočne mení na kyselinu mliečnu (3,0 – 3,5%).

V srvátke je dôležitý obsah laktózy, bielkovín a minerálnych látok a vitamínov. Laktóza, ako uhľohydrát, je predovšetkým zdrojom energie. Táto zložka je výhodná v prípade, že sa srvátka používa ako doplnok krmiva.   Hlavnými zložkami srvátkových bielkovín sú ß-laktoglobulín, α-laktalbumín, sérový albumín, imunoglobulíny, proteózopeptonová frakcia a malé množstvo krvných bielkovín. Srvátkové bielkoviny sú významné svojou nutričnou hodnotou, hlavne z hľadiska vysokého obsahu sírnych aminokyselín. Srvátkové bielkoviny majú mnohé pozitívne účinky na ľudský organizmus, napr. pôsobia detoxikačne, podporujú činnosť obličiek, priaznivo upravujú metabolizmus, kladne ovplyvňujú činnosť čriev a obnovujú črevnú mikroflóru.

Hlavnou zložkou minerálnych látok srvátky sú fosforečné a vápenaté soli. Vyšší obsah vápniku obsahuje kyslá srvátka po výrobe tvarohu. Okrem fosforu a vápniku obsahuje srvátka ešte draslík, sodík, horčík, železo, síru a chlór. Tieto prvky sú prítomné v srvátke v ionizovanej forme (katióny a anióny). Vysoká biologická hodnota srvátky je daná aj obsahom vitamínov rozpustných vo vode, a to hlavne skupiny B (B1, B2, B6, B12), kyseliny pantoténovej, vitamín C, A a biotínu. Srvátka neobsahuje vitamíny rozpustné v tuku, čím výrazne stráca výživovú hodnotu oproti mlieku.

Aj pre tieto vlastnosti sa srvátka stále viac  využíva nielen na krmovinárske účely, ale aj v potravinárskej výrobe, zvlášť na výrobu srvátkových nápojov a srvátkových syrov (ale napr.  vo farmaceutickom priemysle aj na výrobu laktózy).

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...