•• Ryža ••
Ryža patrí medzi najstaršie pestované obilniny na svete. Je hlavnou potravinou polovice svetovej populácie. Po väčšinu svojej dlhej histórie bola ryža pestovaná predovšetkým v Ázii. Arabi ju potom predstavili starovekému Grécku, odkiaľ ju Alexander Veľký priviezol do Indie a postupne sa rozšírila aj do Španielska, Francúzska a v 17. storočí bola privezená do Južnej Ameriky počas španielskej kolonizácie. Najväčším producentom ryže v Európe je Taliansko, kde sa vyprodukuje viac ako polovica európskej produkcie. Pestuje sa aj v Španielsku, Portugalsku, Grécku, na juhu Francúzska, Bulharsku a v Rumunsku. V niektorých oblastiach sa zbiera úroda dva až tri krát do roka. Najväčšími producentmi ryže sú Čína, India, Indonézia, Bangladéš a Vietnam.
V nelúpanom stave má množstvo tvarov a farieb - od hnedej cez červenú fialkovú až čiernu. Podľa nárokov na zavlažovanie rozlišujeme ryžu vodnú (bažinnú) pestovanú v nížinách, kde je veľa tepla a svetla a ryžu suchú (horskú) pestovanú bez zaplavovania políčok.
Ryža je veľmi dobre stráviteľná, obsahuje predovšetkým škroby (60 – 80 %), pomerne málo bielkovín, takmer žiadny tuk a je hypoalergénna. Lúpaná ryža je vhodnou súčasťou rôznych diet. Nelúpané druhy sú vysokým zdrojom škrobov, vlákniny a vitamínov skupiny B a E a niektorých minerálnych látok. Ryža sa využíva na liečenie tráviacich ťažkostí. Pomáha upravovať mierne hnačky a zápchu.