logo

•• Označovanie pekárskych výrobkov ••


Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín, takže sa u nich nevyžaduje uvádzanie dátumu minimálnej trvanlivosti.

Prívlastkom trvanlivý sa označuje chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní. Ako trvanlivé pečivo sa označujú niektoré druhy pečiva ako sušienky zo šľahaných hmôt, oplátky, perníky, sucháre, praclíky, macesy, piškóty, ktoré obsahujú najviac 10 % vody (perníky, praclíky a tyčinky najviac 16 % vody). Dátum trvanlivosti na týchto výrobkoch musí byť uvedený.

Pokiaľ je chlieb alebo pečivo označené druhom obilniny, musí byť podiel tejto obilniny najmenej 70 % z celkovej hmotnosti mlynských surovín použitých na výrobu. Napríklad v pšeničnom chlebe musí byť podiel pšeničnej múky minimálne 70 %. Pri pšenično-ražnom chlebe je podiel prvej obilniny najmenej 50 % a druhej najmenej 10 %.

Názov grahamový sa môže používať pri výrobkoch, na výrobu ktorých sa použilo najmenej 30 % grahamovej múky.

V celozrnných výrobkoch musí byť použitých najmenej 70 % celozrnných mlynských surovín.

Vo viaczrnných sú okrem pšenice alebo raže použité minimálne dva iné druhy mlynských surovín v podiele najmenej 10 %.  

Chlieb sa podľa množstva a druhu použitých múk a ostatných zložiek označuje ako:

  • pšeničný,
  • ražný,
  • pšenično-ražný alebo ražno-pšeničný,
  • iný, napríklad viaczrnný, celozrnný, špeciálny.

Pečivo sa podľa použitých surovín označuje ako:

  • vodové – pečivo bez prídavku tuku a cukru,
  • tukové – s prídavkom najmenej 3 kg a najviac 10 kg tuku na 100 g múky, alebo 5 kg cukru na 100 g múky,
  • mliečne – s prídavkom najmenej 1,7 kg mliečnej sušiny na 100 kg múky, menej ako 10 kg tuku
  • ostatné.
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...