•• Označovanie pekárskych výrobkov ••
Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín, takže sa u nich nevyžaduje uvádzanie dátumu minimálnej trvanlivosti.
Prívlastkom trvanlivý sa označuje chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní. Ako trvanlivé pečivo sa označujú niektoré druhy pečiva ako sušienky zo šľahaných hmôt, oplátky, perníky, sucháre, praclíky, macesy, piškóty, ktoré obsahujú najviac 10 % vody (perníky, praclíky a tyčinky najviac 16 % vody). Dátum trvanlivosti na týchto výrobkoch musí byť uvedený.
Pokiaľ je chlieb alebo pečivo označené druhom obilniny, musí byť podiel tejto obilniny najmenej 70 % z celkovej hmotnosti mlynských surovín použitých na výrobu. Napríklad v pšeničnom chlebe musí byť podiel pšeničnej múky minimálne 70 %. Pri pšenično-ražnom chlebe je podiel prvej obilniny najmenej 50 % a druhej najmenej 10 %.
Názov grahamový sa môže používať pri výrobkoch, na výrobu ktorých sa použilo najmenej 30 % grahamovej múky.
V celozrnných výrobkoch musí byť použitých najmenej 70 % celozrnných mlynských surovín.
Vo viaczrnných sú okrem pšenice alebo raže použité minimálne dva iné druhy mlynských surovín v podiele najmenej 10 %.
Chlieb sa podľa množstva a druhu použitých múk a ostatných zložiek označuje ako:
Pečivo sa podľa použitých surovín označuje ako: