logo

•• Druhy ryže - podľa technologickej úpravy ••


Nelúpaná ryža je na trhu málo obvyklá, zrna sú iba vymlátené - bez odstraňovania šupky. Je bohatá na vlákninu a mikroživiny. Varí sa dlhšie ako ostatné druhy ryže.

Prírodná ryža /natural/ je hnedá, pracúva sa výhradne mechanicky a nedáva sa do ryžových mlynov. Má čiastočne obrúsenú šupku a vzhľadom na to, že má neporušený klíček, obsahuje vysoké množstvo vitamínov B1, B2, B6, E, horčíka, fosforu a vápnika.

Biela ryža je vyrobená obvyklým spôsobom. Najprv sa zrno zbavuje klasu pomocou mlátenie. Zrno sa potom lúpe, v tejto fáze sa zrno zbaví 2 nestráviteľných vrstiev šupky. Týmto spôsobom sa získa celozrnná ryža. Potom sa ryža bielia, pri tomto procese sa obrúsia ďalšie dve vrstvy šupky aj malá časť klíčka. Práve týmto bielením sa ryže ochudobní o cenné živiny. Takto sa získava polorafinovaná ryže. Potom nasleduje 2. bielenie a obrusovaniu šupiek a získava sa rafinovaná ryža 3. stupňa. Pri 3. bielenie sa ryža zbaví ďalšie vrstvy šupky a výsledkom je rafinovaná ryža 2. stupňa. Pri následnom 4. bielenie sa potom zrno zbaví aj kľúčika. Potom dochádza ešte k ďalším úpravám zrna ako leštenie alebo olejovanie a výsledkom je biela ryža.

Predvarená ryža sa vyrába z bielej lúpanej ryže pôsobením zvýšenej teploty bez pridania vody. Varenie potom trvá iba 10 minút.

Ryža parboiled je upravená zvláštnym spôsobom, pri ktorom sa živiny z vonkajších vrstiev ryže uvoľnia a pod tlakom sa dostanú do stredu zrna, povrch zrna stvrdne, dôjde k premene škrobov, takže sa ryža pri varení nelepí a vitamíny a minerálne látky sa pri kuchynskom varení vylúhujú.


Zvláštne druhy ryže

  • Basmati je to nelúpaná dlhozrnná ryža, ktorá pochádza zo severnej Indie a Pakistanu. Vraví sa jej „princezná medzi ryžami“. Je zvláštne aromatická a má veľmi štíhle zrná.
  • Texmati – podobný charakter ako Basmati. Pochádza z Texasu.
  • Jazmínová ryža – voňavá ryža podobná ryži basmati ale s lepkavejšou štruktúrou, pochádza z Thajska.
  • Patna - je najkvalitnejšia dlohozrná ryža s neutrálnou chuťou a vôňou.
  • Divoká (indiánská) ryža sa zbiera ručne a preto je veľmi drahá. Varí sa až 45 minút.
  • Hnedá, červená, čierna a fialová ryža – takto sa označuje nelúpaná ryža.
  • Arborio - guľatozrnná, perličkovitá ryža, ktorá po uvarení vytvára krémovitú hmotu. Je to tím, že vstrebáva veľmi veľa vody. Pestuje sa predovšetkým v Taliansku.
  • Bhútánska červená ryža - Staroveká krátko zrnná ryža pestovaná vo vysokej nadmorskej výške.
  • Ryža  Carnaroli – veľmi podobná ako ryža Arborio, rovnako sa pestuje najmä v Taliansku.
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...