logo

•• Soľ nad zlato? ••
 

Soľ (chlorid sodný, NaCl) slúži nielen na ochucovanie pokrmov, ale je i zdrojom sodíka (Na+) a chloridových iónov (Cl-) nevyhnutných pre činnosť nášho organizmu. Sodík tvorí asi 40 % hmotnosti soli a každý gram soli preto obsahuje 0,4 g sodíka (napr. 5 g soli, čo je asi 1 vrchovatá čajová lyžičky, obsahuje 2 g sodíka (5g x 0,4)). Vo vyšších dávkach nám soľ, rovnako ako cholesterol, škodí.

Ako veľmi nám soľ škodí?
Za bezpečnú, zdraviu neškodnú dávku je považovaných 5 g soli denne, čo je približne jedna čajová lyžička. Nadmerná konzumácia soli podporuje zvýšenie krvného tlaku, zlyhanie srdca, mozgové príhody a zdravotné problémy spojené so zadžiavaním vody v tele.


Narodili sme sa s chuťou na slané?

Chuť na slané nám nie je vrodená. Je to naučený zlozvyk, ktorý podporujeme konzumáciou slaných jedál. Čím viac solíme, tým viac si otupujeme chuťové poháriky na povrchu jazyka a o tým menej vnímame chuť potraviny či pokrmu. Prisoľujeme stále viac a viac a zamotávame sa do začarovaného soľného kruhu. Typickou ukážkou človeka v bludnom soľnom kruhu je ten, ktorý do jedla vysype pol solničky, bez toho, aby jedlo ochutnal a zistil, či to vôbec je potrebné.

Takže si dobre zapamätajme! Čím menej solíme, tým viac vyniknú ostatné jemnejšie chute toho, čo jeme.

Ako znížiť obsah soli v strave:

  • Pri nákupe potravín a polotovarov čítajte etikety na potravinách a vyberajte si také, ktoré obsahujú málo soli.
  • Nepoužívajte doma polievkové korenie k prisoľovaniu jedál.
  • Preorientujte sa na neslané pochúťky, vynechajte pochúťky „pocukrované“ soľou.
  • Naučte sa doma ochucovať jedlá citrónovou šťavou, čerstvo posekanými bylinkami, pažítkou, petržlenom, cesnakom alebo cibuľou. Budete sa diviť, ako dokážu nahradiť soľ.  
  • Jedzte viac čerstvého ovocia a zeleniny. Nepotrebujete prisoľovať. Fakt nie, dokonca ani uhorku alebo paradajku. Práve tu platí najviac, že zvyk je železná košeľa a že keď sme sa naučili jesť iba osolenú paradajku, neosolenú nezjeme. Schválne – skúste ju miesto soli posypať nasekanou bazalkou.


Zdroj: Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

Na stiahnutie: 

Podporný materiál 
Soľ nad zlato.pdf

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...