•• Smotana ••
Konzumná smotana je tepelne ošetrená smotana vyrobená odstredením surového kravského mlieka alebo tepelne ošetreného kravského mlieka. Smotana je koncentrovaná emulzia mliečneho tuku v mliečnej plazme, čiže je to mlieko obohatené o tuk.
Konzumná smotana sa vyrába len v jednej triede kvality a v trhových druhoch:
-
smotana s obsahom tuku najmenej 10,0 % a menej ako 35 %
-
smotana na šľahanie a šľahaná smotana – tuk najmenej 28,0 a menej ako 35 %
-
vysokotučná smotana na šľahanie a vysokotučná šľahaná smotana s obsahom tuku najmenej 35 %
Technologický proces výroby smotany:
Rozhodujúcim činiteľom ovplyvňujúcim výrobný postup je druh vyrábanej smotany. Konzumné smotany môžeme rozdeliť do dvoch skupín: smotany sladké a smotany kyslé. Pri tučnosti smotany menej ako 10% ide o tzv. smotanu do kávy. Okrem nich sa vyrába smotana určená na výrobu masla.
Výrobný postup smotany zahrňuje nasledovné operácie:
-
odstreďovanie
-
štandardizácia tuku (môže sa robiť aj po tepelnom ošetrení)
-
homogenizácia
-
tepelné ošetrenie (pasterizácia, UHT ohrev alebo sterilizácia)
-
odvetranie
-
chladenie, fyzikálne zrenie (u šľahačkovej smotany a smotany na výrobu masla)
-
zakvasenie (len u kyslej smotany)
-
plnenie a balenie
-
fermentácia (len u kyslej smotany)
-
hodnotenie
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Smotana.pdf
novinky
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci,
registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...