logo

•• Prečo majú niektoré vajcia hnedú a iné bielu škrupinu? ••

Zrozumiteľne každému sa dá povedať, že sliepky
s bielym perím znášajú biele vajcia a hnedé
sliepky nám dávajú vajíčka s hnedou škrupinou.
Vo veľkochovoch na Slovensku dominujú práve
tieto nosnice, preto aj bielych vajec je v obchodoch menej a častokrát sú z dovozu. Medzi chovateľmi
sú hnedé plemená sliepok obľúbenejšie, pretože sú odolnejšie a počas svojho života znesú viac vajec.
Hnedé vajcia majú aj pevnejšiu škrupinu.


                                                                       

Odborné vysvetlenie je o trochu zložitejšie. V skutočnosti o farbe vajec nerozhoduje ani tak farba peria sliepky ako farba kožných lalokov na mieste, kde majú sliepky uši. To v konečnom dôsledku ovplyvňuje aj farbu peria u sliepky. Keď má sliepka červené až červenohnedé laloky, dajú sa od nej čakať hnedé vajcia. Sliepka so svetlými lalokmi znáša vajcia biele. Niektoré sliepky nemajú farbu lalokov jednoznačnú, čo sa tak isto odrazí na farbe vajec. Farba škrupiny slabne s vekom sliepky.


Pozorná gazdinka si všíma aj zafarbenie žĺtka,
údajne čím je tmavšie, tak je kvalitnejšie. Nie je to však pravda. Zafarbenie ovplyvňuje podiel karotenoidov, čo je červené farbivo a xantofilov (žlté farbivo) v krmive. Ich zvýšený podiel sa dá dosiahnúť napríklad kukuricou, ale aj niektorými inými prísadami do krmiva. V konečnom dôsledku to však podľa odborníkov na výživu vplyv na kvalitu a chuť vajíčka nemá. Neplatí ani vaječný mýtus,
že čím je škrupina tmavšia, tým tmavšie bude žĺtok.

Vaječný žĺtok sa samotný vyvíja 21 dní. Od jeho uvoľnenia uplynie iba 16 hodín do okamžiku, než
ho sliepka znesie už obalené bielkom a škrupinou.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...