•• Mäso ••
Mäso je jednou zo základných potravín v ľudskej výžive. Obsah živín v ňom sa líši podľa druhu zvieraťa a podľa časti tela, z ktorého mäso pochádza. Všeobecne obsahuje 50- 80 % vody, 15- 20 % bielkovín a až 50 % tukov. Sacharidov obsahuje iba málo. Tučné mäso má menší podiel vody a naopak mäso s menším podielom tuku má viac vody. Mäso je významným zdrojom mnohých minerálnych látok ako je fosfor, draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, a napr. vitamínov skupiny B. Zafarbenie mäsa ovplyvňuje svalové farbivo myoglobín, ktoré sa vo väčšom množstve nachádza vo svalovine namáhanej pohybom (napríklad stehná).
Mali by sme dávať prednosť netučným druhom mäsa, najmä hydine (kuracie, morčacie atď.), rybaciemu, teľaciemu, jahňaciemu a králičiemu. V súčasnej dobe sa kladie veľký dôraz na hydinové mäso, ktoré je ale chudobnejšie na vitamíny a minerálne látky, a preto sa odporúča jedálniček občas obohatiť aj nemastným teľacím, jahňacím a hovädzím mäsom, ktoré je veľmi bohaté na železo, zinok a vitamíny skupiny B (niacín, B12).
Vnútornosti sú bohatým zdrojom vitamínu A, kyseliny listovej a železa. Na druhej strane obsahujú veľké množstvo cholesterolu. Preto je vhodnejšie ich konzumovať skôr výnimočne (napr. 1x za 14 dní) a prednostne vyberať vnútornosti z mladých zvierat.
Výnimočne!!! (tri výkričníky sú možno málo) by sme mali konzumovať údeniny a paštéty. Tie totiž spravidla obsahujú veľké množstvo nepotrebných nasýtených tukov, cholesterolu, soli a konzervačných látok. Pokiaľ si už predsa len chceme niektoré kúpiť, nie je šetrenie na mieste. Je lepšie kúpiť to najkvalitnejšie, napríklad šunku od kosti, šunku hydinovú alebo detskú šunku, ktorá obsahuje podstatne menej soli.
Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ