logo

•• Hydina a jej význam vo výžive ••


Pod pojmom hydina chápeme kurčatá, domáce kačky, morky
a husi. Mäso hydiny v porovnaní s inými druhmi  má výhodné biologické a nutritívne vlastnosti.

Má vysoký obsah bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov,  čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii tzv civilizačných ochorení,  ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza.....
 

                                                                                                                                                                                  
Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, dobre a ľahko využiteľné a jednotlivé aminokyseliny vrátane esenciálnych sú prítomné v optimálnom pomere. Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti pričom bielkovina slepačieho vajca slúži ako kritérium, pretože ju vie  organizmus zúžitkovať na 100%.  Bielkovina z hovädzieho mäsa je v organizme využitá na  68%, zo sóje na 26%, ale z kuracieho mäsa až na 96%.

V modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku. V kuracom stehne  sa nachádza 3g tuku v 100g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca  len 0,9g . Pre ilustráciu hovädzie stehno obsahuje  cca 8g a bravčové 15g v 100g. Navyše v hydine treba kladne hodnotiť zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Mäso z hydiny obsahuje málo cholesterolu, v priemere len 0,07g. Aj pre tieto benefity sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme.

Hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok -  draslíka, horčíka, ale aj fosforu a  vápnika. Tieto dva vzájomne sa doplňujúce  minerály sú dôležité hlavne v detskom veku pre výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v procese zrážania krvi či prevencii civilizačných ochorení.

Hovorí sa, že hydina obsahuje málo železa. Nie je to pravda, obsah je porovnateľný s obsahom železa v bravčovom či hovädzom mäsa..

Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných.

PRIHLÁSENIE
novinky
14.10.2024
Vážení pedagógovia a milí žiaci, registrácia do aktivít týždňa Hovorme o jedle bola 13. 10. 2024 ukončená...
16.09.2024
Vážení učitelia, milí žiaci,  tešíme sa na vašu účasť v XII. ročníku týždňa HOVORME O JED...
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...