•• Hydina a jej význam vo výžive ••
Pod pojmom hydina chápeme kurčatá, domáce kačky, morky
a husi. Mäso hydiny v porovnaní s inými druhmi má výhodné biologické a nutritívne vlastnosti.
Má vysoký obsah bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov, čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii tzv civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza.....
Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, dobre a ľahko využiteľné a jednotlivé aminokyseliny vrátane esenciálnych sú prítomné v optimálnom pomere. Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti pričom bielkovina slepačieho vajca slúži ako kritérium, pretože ju vie organizmus zúžitkovať na 100%. Bielkovina z hovädzieho mäsa je v organizme využitá na 68%, zo sóje na 26%, ale z kuracieho mäsa až na 96%.
V modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku. V kuracom stehne sa nachádza 3g tuku v 100g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca len 0,9g . Pre ilustráciu hovädzie stehno obsahuje cca 8g a bravčové 15g v 100g. Navyše v hydine treba kladne hodnotiť zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Mäso z hydiny obsahuje málo cholesterolu, v priemere len 0,07g. Aj pre tieto benefity sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme.
Hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok - draslíka, horčíka, ale aj fosforu a vápnika. Tieto dva vzájomne sa doplňujúce minerály sú dôležité hlavne v detskom veku pre výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v procese zrážania krvi či prevencii civilizačných ochorení.
Hovorí sa, že hydina obsahuje málo železa. Nie je to pravda, obsah je porovnateľný s obsahom železa v bravčovom či hovädzom mäsa..
Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných.