•• Druhy syrov ••
Syr je výrobok z mlieka zložený z mliečnej bielkoviny, tukov a zvyšných zložiek mlieka. Výroba syra sa zaraďuje k najnáročnejšej mliekarenskej výrobe. Vyrába sa zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. V súčasnosti je známych niekoľko sto druhov syrov. Syry sa delia do rôznych kategórií. Toto delenie závisí od ich zloženia, technológie výroby a spôsobu zretia.
Základné delenie syrov:
-
prírodné – vyrábajú sa z mlieka syridlom (sladké zrážanie) alebo kyselinou mliečnou (kyslé zrážanie)
-
tavené – vyrábajú sa z prírodných syrov alebo iných mliečnych výrobkov ako maslo, smotana a ďalšie.
-
syrové výrobky
-
srvátkové syry
Podľa obsahu tuku (obsah tuku je vyjadrený v sušine v hmotnostných percentách):
-
vysokotučný – viac ako 60 %
-
plnotučný – 45 – 60 %
-
stredne tučný (polotučný) – 25 – 45 %
-
nízkotučný – 10 – 25 %
-
odtučnený – menej ako 10 %
Podľa konzistencie:
-
extra tvrdý
-
tvrdý
-
polotvrdý
-
polomäkký
-
mäkký
Podľa zretia:
-
čerstvé syry a tvarohy – konzumujú sa hneď krátko po výrobe
-
zrejúce syry – konzumujú sa po uplynutí doby zrenia, aby došlo k nevyhnutným biochemickým a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra
Podľa technológie výroby:
-
tvarohy - mliečne výrobky smotanovej chuti, tuhšej konzistencie, bielej farby
-
čerstvé syry
-
mäkké syry
-
parené syry
-
plesňové syry – sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry
-
polotvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
-
tvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
-
tavené syry
-
bryndza – mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra
-
srvátkové syry
-
syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.
Zdroj: http://www.slovenskemlieko.sk/o-mlieku/co-vsetko-vieme-o-syroch
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...