logo
•• Celozrnné pečivo •• Obilniny sa získavajú z pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ale aj z ryže, kukurice, prosa, pohanky a pod. Z obilnín sa vyrába predovšetkým pečivo, cestoviny, ovsené vločky, cornflakes a krúpy. Pečivo, obilniny, cestoviny a ryža sú veľmi d
•• Chlieb - výživný základ stravy ••   Už tridsaťtisíc rokov ľudia poznajú a konzumujú chlieb. Poskytuje energiu, najmä vo forme sacharidov, je zdrojom esenciálnych živín, vlákniny a fytochemikálií. Základné ingrediencie pri výrobe ch
•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov •• Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená  najmä sušinou výrobku  (obsahom vody)  a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme
•• Kvások a výrobky z kvásku ••   Historické pramene uvádzajú, že už starovekí Egypťania poznali prípravu kváskového chleba. Kvások objavili náhodne približne okolo roku 1200 p. n. l. keď zabudli cesto na slnku (v tom čase piekli nekvasený chlieb z
•• Označovanie pekárskych výrobkov •• Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín, takže sa u nich nevyžaduje uvádzanie dátumu minimálnej trvanlivosti. Prívlastkom trvanlivý sa označuje chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní. Ako
•• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb •• Podiel pekárskych výrobkov na krytí výživových potrieb spoločnosti je vysoký a súvisí so spotrebou obilnín na ľudskú výživu. Približne 35 % energetickej spotreby, 56 % spotreby sac
•• Význam základnej suroviny na výrobu pekárskych výrobkov - pšeničnej múky ••   Rovnako dôležitú úlohu ako pri zabezpečovaní energie, tak aj pri krytí potrieb spoločnosti živinami má múka. Prínos pekárskych výrobkov v kry
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
19.11.2017
Neprehliadnite!!! Zverejnené bolo celkové hodnotenie V. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle - zlaté, st...
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...
06.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Vzhľadom na veľk&ya...
02.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Ďakujeme za množstv...