logo
•• Ako mäso skladovať? •• Ak potrebujete uskladniť čerstvé, surové mäso 1-2 dni nie je potrebné zamrazovať ho. Aby vám mäso  vydržalo, vybaľte ho z pôvodného obalu v ktorom ste si ho priniesli z predajne, vložte ho do hlbšej nádoby a prekryte ju fóliou alebo uzatvorte
•• Ako udržať mäso čerstvé? •• Chladením odumiera časť mezofilných mikroorganizmov avšak prevažná časť mikroflóry mäsa len spomaľuje procesy svojej aktivity. Znížením teploty sa spomaľuje i prenikanie mikróbov z povrchu do vnútorných vrstiev mäsa,
•• Ako uvariť mäso? •• Mäso pred prípravou riadne umyte v studenej vode. Pri príprave zabráňte styku surového a uvareného mäsa, aby nedošlo k prenosu baktérií. Vyčleňte si rozdielne dosky na krájanie a rôzne kuchynské náradie na suroviny živoč&
•• Minerály v mäse ••   Zastúpenie minerálnych látok v mäse sa podľa obsahu tuku a druhu zvierťa pohybuje na úrovni 1-2 %. Väčšina minerálnych látok je rozpustná vo vode a v mäse sa nachádzajú spravidla v iónovej forme. Mäso je hlavn
•• Odporúčania pre spotrebiteľov - nakupovanie, príprava a uchovávanie mäsa ••   Človek je vo svojej podstate všežravec. Je to dané jeho fylogenetickým vývojom, počas ktorého boli geneticky zakódované metabolické procesy, ktoré vyžadujú prís
•• Prečo konzumovať mäso? ••   Mäso je dostupným, vyváženým a vcelku ľahko stráviteľným zdrojom proteínov, esenciálnych aminokyselín, železa, vitamínu B a ďalších dôležitých látok. Obzvlášť pre športovcov je mäso
•• Význam mäsa vo výžive ••   Mäso je definované ako požívateľné časti živočíchov určené na výživu ľudí. Hlavnými zložkami mäsa sú voda, bielkoviny a tuky, v menšom podiele (ale výživovo významnom) mäso obsahuje aj ext
<< predchádzajúce | | nasledujúce >>
PRIHLÁSENIE
novinky
19.11.2017
Neprehliadnite!!! Zverejnené bolo celkové hodnotenie V. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle - zlaté, st...
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...
06.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Vzhľadom na veľk&ya...
02.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Ďakujeme za množstv...