•• Soľ nad zlato? ••
Soľ (chlorid sodný, NaCl) slúži nielen na ochucovanie pokrmov, ale je i zdrojom sodíka (Na+) a chloridových iónov (Cl-) nevyhnutných pre činnosť nášho organizmu. Sodík tvorí asi 40 % hmotnosti soli a každý gram soli preto obsahuje 0,4 g sodíka (napr. 5 g soli, čo je asi 1 vrchovatá čajová lyžičky, obsahuje 2 g sodíka (5g x 0,4)). Vo vyšších dávkach nám soľ, rovnako ako cholesterol, škodí.
Ako veľmi nám soľ škodí?
Za bezpečnú, zdraviu neškodnú dávku je považovaných 5 g soli denne, čo je približne jedna čajová lyžička. Nadmerná konzumácia soli podporuje zvýšenie krvného tlaku, zlyhanie srdca, mozgové príhody a zdravotné problémy spojené so zadžiavaním vody v tele.
Narodili sme sa s chuťou na slané?
Chuť na slané nám nie je vrodená. Je to naučený zlozvyk, ktorý podporujeme konzumáciou slaných jedál. Čím viac solíme, tým viac si otupujeme chuťové poháriky na povrchu jazyka a o tým menej vnímame chuť potraviny či pokrmu. Prisoľujeme stále viac a viac a zamotávame sa do začarovaného soľného kruhu. Typickou ukážkou človeka v bludnom soľnom kruhu je ten, ktorý do jedla vysype pol solničky, bez toho, aby jedlo ochutnal a zistil, či to vôbec je potrebné.
Takže si dobre zapamätajme! Čím menej solíme, tým viac vyniknú ostatné jemnejšie chute toho, čo jeme.
Ako znížiť obsah soli v strave:
Zdroj: Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Soľ nad zlato.pdf