logo

•• Ryža ••
 

Ryža patrí medzi najstaršie pestované obilniny na svete. Je hlavnou potravinou polovice svetovej populácie. Po väčšinu svojej dlhej histórie bola ryža pestovaná predovšetkým v Ázii. Arabi ju potom predstavili starovekému Grécku, odkiaľ ju Alexander Veľký priviezol do Indie a postupne sa rozšírila aj do Španielska, Francúzska a v 17. storočí bola privezená do Južnej Ameriky počas španielskej kolonizácie. Najväčším producentom ryže v Európe je Taliansko, kde sa vyprodukuje viac ako polovica európskej produkcie. Pestuje sa aj v Španielsku, Portugalsku, Grécku, na juhu Francúzska, Bulharsku a v Rumunsku. V niektorých oblastiach sa zbiera úroda dva až tri krát do roka. Najväčšími producentmi ryže sú Čína, India, Indonézia, Bangladéš a Vietnam. 

V nelúpanom stave má množstvo tvarov a farieb - od hnedej cez červenú fialkovú až čiernu. Podľa nárokov na zavlažovanie rozlišujeme ryžu vodnú (bažinnú) pestovanú v nížinách, kde je veľa tepla a svetla a ryžu suchú (horskú) pestovanú bez zaplavovania políčok.

Ryža je veľmi dobre stráviteľná, obsahuje predovšetkým škroby (60 – 80 %), pomerne málo bielkovín, takmer žiadny tuk a je hypoalergénna. Lúpaná ryža je vhodnou súčasťou rôznych diet. Nelúpané druhy sú vysokým zdrojom škrobov, vlákniny a vitamínov skupiny B a E a niektorých minerálnych látok. Ryža sa využíva na liečenie tráviacich ťažkostí. Pomáha upravovať mierne hnačky a zápchu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...