•• Dehydratácia je proces, kedy sa bez náhrady stráca voda z tela ••
Strata a nedostatok vody môžu mať na človeka rôzne dopady. Záleží na tom, koľko tekutín sme stratili, na momentálnom fyzickom a psychickom stave (na našom zdraví) a na vonkajších podmienkach prostredia (vlhkosť vzduchu a teplota okolia).
Strata vody okolo 1 % telesnej hmotnosti znižuje výkonnosť, schopnosť termoregulácie a chuť do jedla. Strata ďalších okolo 4 % ešte viac zhoršuje výkonnosť, spôsobuje poruchy koncentrácie, bolesti hlavy, ospalosť, zvyšuje dráždivosť, telesnú teplotu a zvyšuje tlak. Pri strate nad 8 % sa objavujú úpal, halucinácie, vysoké teploty a môže dôjsť až k úmrtiu.
Mierny, ale dlhodobý nedostatok tekutín môže mať za následok okrem často sa opakujúcich bolestí hlavy a pretrvávajúcej zápchy aj napríklad poruchu funkcie obličiek (vrátane tvorby močových kameňov), častejšie infekcie močových ciest a srdcovo-cievne ochorenia.
Dehydratácia u detí
Na straty tekutín (aj na menšie) je omnoho citlivejší detský organizmus, ako organizmus dospelého človeka. Čím je dieťa menšie, tým väčší je podiel vody v jeho organizme. U malých detí je to až 80 %. Zároveň má aj väčšie nároky na príjem tekutín. Dieťa má v porovnaní s dospelými väčší telesný povrch i povrch dýchacích ciest. K dehydratácii detského organizmu preto dochádza pomerne rýchlo či už povrchom tela (potenie) alebo dýchaním. Väčšina vody v jeho tele sa nachádza vo vnútri buniek a v cievnom prostredí, čo môže vznik dehydratácie ešte viac urýchliť. Dostatok tekutín je preto potrebné zabezpečiť v čase keď má dieťa horúčku, zvracia alebo má hnačky.
Na záver pár odporúčaní:
Zdroje a linky:
http://www.eufic.org/article/sk/artid/vyznam-pitneho-rezimu/
Ing. Ján KERESTEŠ a kolektív, Zdravie a výživa ľudí
http://www.viscojis.cz/
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P., Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou, Praha: Výživa servis s.r.o., 2005
European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, EFSA Journal 2010; 8(3):1459