logo

•• 5 zásad k bezpečnejším potravinám ••
 

1. Udržiavaj čistotu

  • Umývaj si ruky pred manipuláciou s potravinami aj počas prípravy jedla.
  • Umývaj si ruky po použití toalety.
  • Umývaj a čisti všetky plochy, náradia a zariadenia používané na prípravu jedál.
  • Chráň priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Prečo?
Väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby. Sú však aj nebezpečné mikroorganizmy, ktoré môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí (predovšetkým na doskách na krájanie) a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby, spôsobené jedlom.  


2. Oddeľuj surové a uvarené potraviny

  • Oddeľuj surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
  • Používaj oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre  manipuláciu so surovými potravinami.
  • Uskladňuj jedlo v obaloch, aby sa zabránilo kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.

Prečo?
Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.


3. Dôkladne uvar

  • Potraviny dôkladne uvar, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy. Mäsové výrobky je potrebné opracovávať pri teplote najmenej 70 oC po dobu 10 minút.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveď do varu, u mäsa a hydiny sa uisti, či šťava z neho je číra a nie ružová.

Prečo?
Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Varenie potravín pri teplote 70˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.


4. Skladuj potraviny pri bezpečnej teplote

  • Nenechávaj uvarené potraviny pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny.
  • Rýchlo schlaď v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5˚C).
  • Pred servírovaním udržuj jedlo horúce (viac ako 60˚C).
  • Neskladuj jedlá príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke.
  • Nerozmrazuj potraviny pri izbovej teplote.

Prečo?
Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod  5˚C alebo nad 60˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5˚C.


5. Používaj nezávadnú vodu a suroviny

  • Používaj nezávadnú vodu.
  • Vyberaj si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberaj si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývaj ovocie a zeleninu, hlavne ak ich ješ surové.
  • Nepoužívaj potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

Prečo?
Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.


Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...