logo

•• Intoxikácia ••

Intoxikácia alebo otrava alebo otrávenie sú účinky jedu na organizmus, ktoré môžu spočívať v jeho dočasnom alebo trvalom poškodení, alebo vedú k smrti. Závažnosť intoxikácie závisí od množstva, koncentrácie, rýchlosti vstrebávania a metabolizovania danej látky.

Intoxikácia potravinami môže byť vyvolaná:

  • bakteriálnymi toxínmi (enterotoxikózy, botulizmus),
  • chemickými jedmi (ťažkými kovmi, toxínmi životného prostredia),
  • prírodnými toxínmi, ktoré obsahujú napr. v huby (mycetizmus), námeľ (ergotizmus),
  • mŕtvolnými jedmi (ptomainizmus).

Prvú pomoc poskytujeme tak, že prerušíme kontakt s jedom a pokúsime sa zistiť o aký jed sa jednalo, ideálne zabezpečíme napríklad obaly z liekov alebo zistíme značku chemikálie. Kontrolujeme prítomnosť dýchania a vedomia. Pri bezvedomí, ale zachovalom dýchaní uložíme postihnutého do stabilizovanej polohy. Ak je postihnutý pri vedomí, niekedy je vhodné vyvolávať vracanie, ale nie v prípade otravy žieravinami alebo inými leptajúcimi látkami. Vždy je potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...