•• Intoxikácia ••
Intoxikácia alebo otrava alebo otrávenie sú účinky jedu na organizmus, ktoré môžu spočívať v jeho dočasnom alebo trvalom poškodení, alebo vedú k smrti. Závažnosť intoxikácie závisí od množstva, koncentrácie, rýchlosti vstrebávania a metabolizovania danej látky.
Intoxikácia potravinami môže byť vyvolaná:
Prvú pomoc poskytujeme tak, že prerušíme kontakt s jedom a pokúsime sa zistiť o aký jed sa jednalo, ideálne zabezpečíme napríklad obaly z liekov alebo zistíme značku chemikálie. Kontrolujeme prítomnosť dýchania a vedomia. Pri bezvedomí, ale zachovalom dýchaní uložíme postihnutého do stabilizovanej polohy. Ak je postihnutý pri vedomí, niekedy je vhodné vyvolávať vracanie, ale nie v prípade otravy žieravinami alebo inými leptajúcimi látkami. Vždy je potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc.