•• Vláknina ••
Vláknina patrí medzi sacharidy, nedodáva nám v podstate žiadnu energiu, ale pri trávení zohráva rozhodujúcu úlohu. Denne by sme mali skonzumovať 25-30 g vlákniny. Vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú vo vode.
Rozpustná vláknina je pektín (strukoviny, čerstvé ovocie so šupkou, sušené ovocie - pozor na vyšší obsah cukrov) a hemicelulóza (šupky obilných zŕn, otruby). Znižuje kyslosť žalúdka, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka (vláknina napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla, v žalúdku existujú receptory spojené s centrom sýtosti v mozgu - preto je dobrá pri redukčných diétach). Znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu z čreva do krvi, a tým pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Znižuje tým riziko vzniku aterosklerózy, mozgovej mŕtvice a vzniku žlčových kameňov. Vláknina odvádza z tela toxické látky a odpadové látky vzniknuté pri trávení potravy. Spomaľuje aj vstrebávanie cukrov z potravy a tým pomáha ľuďom chorým na cukrovku.
Nerozpustná vláknina je celulóza (šupky obilných zŕn, egreš, ríbezle, zelenina) a lignín (huby). Nemá vplyv na vyprázdňovanie žalúdka, ale v čreve absorbuje množstvo vody, „zmäkčuje“ stolicu a vytvára jej objem. Tým udržuje obsah čriev v pohybe, čo vedie k prevencii zápchy, rakoviny hrubého čreva a divertikulárnych chorôb. Urýchlením priechodu tráveniny črevom sa znižuje tvorba toxických látok, vyplavujú sa karcinogény, žlčové kyseliny a cholesterol.