•• Acidifikácia ••
Okysľovanie alebo acidifikácia je v potravinárskom priemysle technológia používaná na konzerváciu čiže uchovávanie potravín, pri ktorej sa do výrobku pridávajú kyseliny, ktoré chránia potravinu pred škodlivými baktériami. Pre zabezpečenie bezpečnosti potravín je nutné v priebehu ich spracovania udržiavať zodpovedajúce pH (čo je ukazovateľ kyslosti, resp. alkality prostredia - pH menej ako 7 znamená prostredie kyslé, viac ako 7 alkalické), aby sa zabránilo rastu škodlivých baktérií. Väčšina baktérií prenášaných potravou nie je schopná prežiť pri pH nižšom ako 4,6. Acidifikácia je jedným zo spôsobov ako udržať pH na bezpečnej úrovni a zamedziť rastu patogénnych baktérií. Bežnými okysľovacími prostriedkami (acidulantmi) a korešpondujúcimi potravinami známymi i z domáceho spracovania sú: kyselina vinná (ocot, šalátové dresingy), kyselina citrónová (cukrovinky, džúsy), kyselina fosforečná (kola, sóda), kyselina propionová (švajčiarske syry) a kyselina mliečna (jogurty, kyslá kapusta).