logo

•• Acesulfam ••

Acesulfam draselný (Acesulfam K nebo AceK - draselná soľ 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3oxathiazin-4-on-2,2-dioxidu)  je chemická látka využívaná v potravinárskom priemysle ako neenergetické náhradné sladidlo. Ako prídavná látka sa označuje kódom E950. Acesulfam draselný bol objavený v roku 1967 vo firme Hoechst AG, dnes Nutrinova. Pre použitie v potravinárskej výrobe bol schválený v EÚ v roku 1983, v USA v roku 1988 a v Kanade v roku 1994. Akceptovateľný denný príjem (ADI) acesulfamu K bol stanovený na 0–15 mg/kg telesnej hmotnosti. Predáva sa pod obchodnými značkami Sunett a SweetOne. Je 180 až 200 krát sladší ako sacharóza. V porovnaní s ostatnými náhradnými sladidlami  je sladivosť acesulfamu K: rovnaká ako aspartamu, polovičná ako sacharínu, štvrtinová v porovnaní so sukralózou.

Acesulfam K má vysokú tepelnú stabilitu, dokonca aj za mierne kyslých alebo zásaditých podmienok. Je dobre rozpustný vo vode. Používa sa pri výrobe žuvačiek, nealkoholických nápojov, cukroviniek, dezertov, mrazených krémov, horčice, majonéz, vitamínových prípravkov. Vďaka svojej tepelnej stabilite sa využíva aj v cukrárskej a pekárskej výrobe. V sýtených nápojoch sa takmer vždy používá v spojení s inými sladidlami, napr. aspartamom alebo sukralózou.

Nevýhodou je jeho mierne nahorklá pachuť, hlavne pri vysokých koncentráciách. Tá sa často maskuje inými sladidlami. Acesulfam-K sa takmer vždy používa v kombinácii s inými sladidlami. Typickým príkladom je spojenie s aspartamom alebo sukralózou v nápojoch.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...