•• Patulín ••
Patulín patrí medzi najnebezpečnejšie mykotoxíny, ktoré sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, orieškoch a podobne. Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú odolné proti tepelným a chemickým zásahom a najmä neviditeľné. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nemožno ich z nej odstrániť. Plesne sa síce dajú zlikvidovať, najjednoduchšie je ich vyrezať, ale ich produkty – mykotoxíny –v potravine ostávajú.
Patulín môže poškodiť orgány a tkanivá, preukázali sa aj jeho karcinogénne účinky. Nachádza sa najmä v nekvalitných jablkách, ktoré sú určené na výrobu vedľajších produktov. Tieto jablká sa skladujú pri okolitej teplote až do spracovania. Pri skúmaní vplyvu teploty skladovania sa zistilo, že koncentrácie patulínu výrazne vzrástli na 2. deň skladovania pri 20°C a zostali konštantné do 5. dňa. Čím sú plody viac poškodené, tým vyššia je koncentrácia patulínu.