logo

•• Kadmium ••

Kadmium je prvok patriaci do skupiny ťažkých kovov. Je to biely kov svojimi vlastnosťami podobnými zinku. V prírode sa vyskytuje sporadicky. Pomerné množstvo kadmia v zemskej kôre je asi 0,15 - 0,2 mg / kg. Je teda medzi chemickými prvkami zemskej kôry na 67. mieste. Sprevádza zinočnaté rudy, z ktorých sa tiež vyrába frakčnou destiláciou alebo elektrolýzou.

Kadmium sa do nášho tela môže dostať niekoľkými cestami. S malými časticami prachu dýchacími cestami. Zažívacím traktom pri prehĺtaní hlienov. V pľúcach sa vstrebáva 10 - 40% kadmia v závislosti od jeho chemickej formy, pary sa absorbujú až z 50%, v tráviacom trakte sa viaže až 29% kadmia, ktoré prijmeme. Denný príjem kadmia sa u ľudí pohybuje na úrovni 50 mikrogramov.

Prípustný obsah kadmia v potravinách je stanovený nariadením 1881/2006 / ES:
obličky - 1,0 mg / kg
pečeň - 0,5 mg / kg
mäso - 0,05 mg / kg
ryby a morské živočíchy - 0,05 až 1,0 mg / kg
semená, klíčky, otruby, pšenica, ryža, sója - 0,2 mg / kg
zelenina listová, byliny, zeler a pestované huby - 0,2 mg / kg
ostatná zelenina a zemiaky - 0,1 - 0,2 mg / kg
ostatné obilniny - 0,1 mg / kg

Základným zdrojom vstupu kadmia do potravinového reťazca je aplikácia fosforečných hnojív, produkcia železa, ocele a spaľovanie uhlia. Všeobecne sa akceptuje, že ľudia sú najcitlivejšími receptormi na príjem kadmia z prostredia. Ľudia sú vystavení príjmu kadmia cez potravinový reťazec, fajčením, pôdou, dýchaním a pitnou vodou.

Pitná voda všeobecne obsahuje menej kadmia, okolo 1 µg.kg-1 alebo menej, čo sa často považuje za typickú hodnotu vo väčšine situácií. Denná dávka kadmia je zvyčajne okolo 10–25 µg.kg-1.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...