logo

•• Plesne ••


Niektoré z potravín vydržia bez skazenia pomerne dlho, iné je potrebné okamžite ukladať do chladničky, inak by sa pokazili. Znehodnotenie potraviny je spôsobené mikroorganizmami, ktoré sa nachádzajú všade v prostredí.
Rozmnožujú sa pri vhodných podmienkach, ktorými je hlavne teplo a vlhko. Skazenie spôsobujú napríklad
baktérie (hnitie), kvasinky (skvasenie) alebo plesne (splesnenie). Aj keď sa zdá, že nákaza je len na časti
potraviny, zvyčajne je už postihnutý veľký kus, preto je potrebné vyhodiť aj už čiastočne napadnuté potraviny.
Okrem chladničky existuje ešte niekoľko spôsobov ako predĺžiť trvácnosť potraviny.

Ako zabrániť splesneniu potraviny? Kedy potraviny plesnejú?


Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...