logo

•• Živočíšne a rastlinné tuky ••

Skupenstvo tukov ovplyvňuje rôzny obsah nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v molekule tuku. Tuhé tuky obsahujú najmä nasýtené mastné kyseliny, napr. kyselinu palmitovú a stearovú. V tekutých tukoch je veľký podiel jedno- alebo viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Dvojité väzby v molekule možno dokázať adíciou brómu alebo jódu. Obsah nenasýtených mastných kyselín v potravinárskych tukoch sa určuje reakciou s jódom. Jódové číslo vyjadruje, koľko gramov jódu sa aduje v 100 gramoch tuku.

Aký je rozdiel medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi?



Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...
06.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Vzhľadom na veľk&ya...
02.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Ďakujeme za množstv...
23.10.2017
Vážení pedagógovia a milí žiaci, veríme, že ste si týždeň "Hovorme o jedle" krásne užili, dozvedeli ...