logo

•• Živočíšne a rastlinné tuky ••

Skupenstvo tukov ovplyvňuje rôzny obsah nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v molekule tuku. Tuhé tuky obsahujú najmä nasýtené mastné kyseliny, napr. kyselinu palmitovú a stearovú. V tekutých tukoch je veľký podiel jedno- alebo viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Dvojité väzby v molekule možno dokázať adíciou brómu alebo jódu. Obsah nenasýtených mastných kyselín v potravinárskych tukoch sa určuje reakciou s jódom. Jódové číslo vyjadruje, koľko gramov jódu sa aduje v 100 gramoch tuku.

Aký je rozdiel medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi?



Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
18.09.2018
Vítame vás v VI. ročníku týždňa HOVORME O JEDLE Registrácia do všetkých pripravených aktivít t&ya...
18.06.2018
Vážení učitelia, milí žiaci, pripravujeme pre Vás VI. ročník týždňa HOVORME O JEDLE.  Registrácia do ...
19.11.2017
Neprehliadnite!!! Zverejnené bolo celkové hodnotenie V. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle - zlaté, st...
15.11.2017
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, V&ia...