logo

•• Živočíšne a rastlinné tuky ••

Skupenstvo tukov ovplyvňuje rôzny obsah nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v molekule tuku. Tuhé tuky obsahujú najmä nasýtené mastné kyseliny, napr. kyselinu palmitovú a stearovú. V tekutých tukoch je veľký podiel jedno- alebo viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Dvojité väzby v molekule možno dokázať adíciou brómu alebo jódu. Obsah nenasýtených mastných kyselín v potravinárskych tukoch sa určuje reakciou s jódom. Jódové číslo vyjadruje, koľko gramov jódu sa aduje v 100 gramoch tuku.

Aký je rozdiel medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi?



Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
08.11.2018
Vážení koordinátori súťaže na školách, Vážení učitelia, Milí žiaci, Víťazi jednotl...
22.10.2018
Týždeň HOVORME O JEDLE zbehol ako voda. Veríme, že bol pre všetky zúčastnené školy veľkým oživením, zauj&...
15.10.2018
15.10.2018 (Pondelok) Dôležité upozornenie!!! 14. 10. 2018 (nedeľa) o 24.00 hod. bola REGISTRÁCIA do všetkých akt...
02.10.2018
Dôležité upozornenie !!! NEPREHLIADNITE !!! 5.2. FORMA A OBSAH súťažného príspevku súťažno-vzdelávacej aktivit...