Cieľ aktivity: Cieľom súťažno-vzdelávacej aktivity je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie, povedomia o význame potravín pri podpore regionálneho rozvoja, zamestnanosti a ochrane životného prostredia.
Cieľová skupina: Hlavnou cieľovou skupinou sú deti a učitelia základných škôl so sídlom v Slovenskej republike.
Spôsob realizácie aktivity:
ÄŽalšie plánované sprievodné aktivity v rámci týždňa „Hovorme o jedle“
Odborné exkurzie:
Cieľ aktivity: V súčasnosti sa často stáva, že deti nevedia odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré každodenne konzumujú. Veľmi málo vedia aj o sezónnosti jednotlivých poľnohospodárskych produktoch a potravín. Cieľom odbornej exkurzie je ukázať deťom prvovýrobné prevádzky, farmy a spracovateľské potravinárske podniky a poskytnúť im množstvo zaujímavých informácií o pestovaní poľnohospodárskych plodín, chove hospodárskych zvierat, vyrábanej potravine, spracovaných surovinách, spôsobe ich spracovania, bezpečnosti potravinárskej prevádzky, prednosti konzumácie lokálnych potravín, sezónnosti potravín atĎ.
Cieľová skupina: hlavnou cieľovou skupinou sú žiaci základných škôl a stredných škôl na celom území SR
Spôsob a miesto realizácie aktivity: prostredníctvom spolupráce s domácimi prvovýrobcami, spracovateľmi a výrobcami potravín priamo v ich prevádzkových priestoroch
Doprava: Škola si dopravu zabezpečí vo vlastnej réžii
Čo zabezpečuje prvovýrobca, spracovateľ a výrobca potravín, ktorí o spoločnú aktivitu prejaví záujem:
Po dohode s prvovýrobcom, spracovateľom a výrobcom potravín budú prezentácie k odborným exkurziám uverejnené na internetovom portáli k projektu. Tým sa umožní „virtuálna exkurzia“ aj Ďalším záujemcom zo strany škôl, ktorí sa do podnikov z dôvodu obmedzených možností nedostali.
Praktické odborné exkurzie:
Cieľ: V súčasnosti sa často stáva, že deti nevedia odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré každodenne konzumujú. Čoraz menej vedia o tom, ako sa potraviny vyrábajú. Mladšie generácie postupne strácajú cenné vedomosti a zručnosti potrebné na prevzatie aktívnej kontroly nad tým, čo jedia. Cieľom praktickej odbornej exkurzie je poskytnúť žiakom II. stupňa základných škôl možnosť dozvedieť sa množstvo zaujímavých informácií o našej základnej potravine - o chlebe (suroviny z ktorých sa vyrába, spôsob výroby, druhy, vlastnosti atĎ.), vidieť ako funguje pekárska alebo cukrárska výroba a vyskúšať si prípravu chleba a pečiva, prípadne iných pekárskych alebo cukrárskych výrobkov, pod vedením majstrov odbornej výchovy pôsobiacich na stredných odborných školách zameraných na vzdelávanie v oblasti pekárstva a cukrárstva.
Cieľová skupina: Hlavnou cieľovou skupinou sú žiaci II. stupňa základných škôl na celom území SR
Spôsob a miesto realizácie aktivity: Prostredníctvom spolupráce so strednými odbornými školami, pričom na zabezpečenie aktivity budú využité priestory strednej odbornej školy.
Doprava: Základná škola, ktorá prejaví záujem o praktickú odbornú exkurziu si dopravu zabezpečí vo vlastnej réžii.
Čo zabezpečuje stredná odborná škola, ktorá o spoločnú aktivitu prejaví záujem:
Po dohode so strednými odbornými školami budú prezentácie k praktickým odborným exkurziám uverejnené na internetovom portáli k projektu. Tým sa umožní „virtuálna exkurzia“ aj Ďalším záujemcom zo strany základných škôl, ktorí sa do stredných odborných škôl z dôvodu obmedzených možností nedostali.